Exterior Render
Exterior Render

Section
Section

Exterior Render
Exterior Render

1/2
Phasing
Phasing

Structural Diagram
Structural Diagram

Phasing
Phasing

1/2
Thermal Dorms
Thermal Dorms

Thermal Dorms
Thermal Dorms

1/1
Section
Section

Exterior Render
Exterior Render

Section
Section

1/2
Loft Plan
Loft Plan

Loft Plan
Loft Plan

1/1
Plans
Plans

Plans
Plans

1/1
Courtyard
Courtyard

Courtyard
Courtyard

1/1
Interior Render
Interior Render

Gymnasium Render
Gymnasium Render

Interior Render
Interior Render

1/2
Birdseye
Birdseye

Facing North West
Facing North West

Facing South
Facing South

Birdseye
Birdseye

1/5

Metabolic

Cultural Welding

 

Year: 3rd Year 1st Semester

Type: Cultural, Public Space, Urban, Housing

Program: Dormitory, Hostel, Fitness Club, Park

Location: Wabash Ave. and Harrison St., Chicago, IL

Scale: 70,000 sq ft

 

The project began with a parti that married the program and structure of the architecture.  In other words, the structural diagram and the programmatic diagram were the same.   The final structural system was articulated by cantilevering concrete modules attached to three corten steel ciruculation cores. These cantilevers would lean the cores to the north and south respectively. Two foot deep trusses in tension would pull this lean back to plum. The north and south forces would allow the tension member to have as much as a 40 foot span. This allowed the “social core” to be columnless and the opposing living space to express a hierarcy through solidarity while relating to desired site conditions. These conditions related to the opposing cultures within the units. The dorms took advantage of the south side with an expansive thermal mass and the hostel used the north side to allow each resident a view of the skyline from their lofted bed.The program also needed to respond to the high density of universities in the area so a fitness center, quad, and outdoor study were zoned for the bottom half of the structure. The core idea of a university is endurance. Universities have a high level of permanence that is achieved through adaptation. In response to this, the structure was designed for optional phasing which would be dictated by the university’s growth. This growth could happen vertically and horizontally.